Wat is goede balans in een putting stroke?

Balans; Een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden - Wikipedia.

Balans is noodzakelijk om goed te kunnen bewegen. Ben je immers uit balans zal het lichaam er alles aan doen om in balans te blijven. Dit is een natuurlijke reactie van ons brein.
Dit geldt ook voor een putting stroke. Als bijvoorbeeld het hoofd excessief van het doel af beweegt tijdens de neerzwaai zullen de armen sterk naar binnen draaien en zal de putter omhoog zwaaien. ''Shift'' je lichaam naar de hielen dan zullen de armen meer naar voren bewegen om de balansverstoring te herstellen. Je kunt je voorstellen dat het in de ''sweetspot'' raken van de bal hiermee niet makkelijker wordt. Kortom, balans staat bovenaan in de hierachie van goed bewegen. (op de foto beelden van mijn forceplate. Op deze manier train ik balans met een speler) Bij deze enkele fundamentele zaken om verstoring te voorkomen:

  1. Gewicht voor 55% op de bal van de voet. Bewegen doe je immers door jezelf af te zetten tegen de grond (ons punctum fixum bij golf). Om de keten van bewegen intact te houden MOET je dus fractioneel meer op de voorvoet staan en niet op de hielen.
  2. Zorg voor een goed tempo in de zwaai. Op deze manier ontstaat een vloeiende overgang van op- naar neerzwaai. Denk aan het onderhands weggooien van een bal.
  3. Fixeer de ogen op een punt op de grond. Blijf dit punt zien tot NA impact. Daarna mag je meekijken.
  4. Een draaibeweging is een natuurlijke manier van bewegen. Stel het lichaam in staat om te draaien en te blijven draaien, ook door impact heen! Dus niet die benen fixeren. Zoals bij een swing draait ook nu de rechterheup (rechtshandige golfers) richting het doel. Nauwelijks zichtbaar maar wel degelijk aanwezig!

De kracht van bovenstaande punten is dat het 'natuurlijke' dingen betreft. Er wordt niets gefixeerd vastgezet om stabiel te blijven staan. Het is natuur. En juist hierdoor kan je instinct het overnemen waardoor de putt met de juiste snelheid naar de hole zal vertrekken. Succes met oefenen.